start introductie galerie tentoonstellingen pers contact
koertweb

De graad van traagheid is recht evenredig aan
de intensiteit van de herinnering.

De graad van snelheid is recht evenredig aan
de intensiteit van de vergetelheid.

(citaat uit “de traagheid” van Milan Kundera)Koert Dekker (1954- Rotterdam) is theatermaker, muzikant en beeldend kunstenaar.
Hij genoot zijn opleiding aan de Willem de Kooning academie van Rotterdam (1977 – 1982) .
Hij studeerde af op de afdeling Tekenen, Schilderen en Ontwerpen (TSO).
Op de academie ontving hij lessen van Arie van Geest, Kees Franse, Klaas Gubbels, Ed Valk, Huib Noorlander en Kees Spermon.

Na enige jaren geëxposeerd te hebben met studiegenoten Jan Sinke, Eduardo Asis en Rien Olyslagers begon de theaterdiscipline hem meer en meer te boeien. In 1987 zette hij Theater Maatwerk op. Theater Maatwerk maakt voorstellingen met acteurs met een verstandelijke beperking.

Zijn ervaring op het gebied van de Beeldende Kunst wist hij goed te gebruiken in het ontwerpen van decors en ook is zijn stijl van regisseren sterk visueel.

Theater en muziek maken vult nog steeds een groot deel van zijn werkzaamheden, maar inmiddels is hij ook weer volop aan het schilderen.

In zijn stijl van schilderen laat hij zich sterk inspireren door de simpele, soms naïeve kijk op de werkelijkheid die kinderen en Outsider Art kunstenaars kunnen hebben. Het is ook niet zozeer het onderwerp (de dramatiek) wat belangrijk is in zijn schilderij, meer de compositie.
Hij is meer op zoek naar de simpliciteit van een onderwerp, dan dat hij bezig is om de werkelijkheid realistisch te benaderen.
Poëzie prevaleert boven techniek. Zijn onderwerpen geeft hij “plat”weer.

De schildpad is een tijdlang een geliefd onderwerp geweest. De traagheid van het dier, het feit dat deze beesten wel 150 jaar kunnen worden, het pré histories uiterlijk van deze beesten inspireerden hem. Hij combineert zijn onderwerpen met illustratietechnieken die voortkomen uit middeleeuwse getijdenboeken, Islamitische, Afrikaanse en Indonesische volkskunst.
Ook de stijl van middeleeuwse fresco’s, en met name wat de tand des tijd er mee doet, worden hier en daar geïntegreerd.
Andere onderwerpen zijn de prehistorische vruchtbaarheidbeeldjes (oermoeders) zoals die in Oostenrijk en Tsjechië gevonden zijn, en mannen in soms voyeuristische houdingen.

Koert Dekker woont en werkt in Rotterdam, en maakt voornamelijk acrylverfschilderijen en aquarellen.

Koert Dekker